Angst(stoornis), en het feit dat je de inhoud van jouw probleem NIET hoeft te vertellen.

Gepubliceerd op 24 april 2019 om 10:33

Schaam jij jezelf ook zo voor jouw angst?

Verzin jij ook allemaal smoesjes en uitvluchten om te voorkomen dat iemand het merkt?  Ik ben zo blij dat er in de media op dit moment veel aandacht wordt gegeven aan angsten.

Mensen met een bepaalde angst, faalangst of angststoornis durven er vaak niet over te praten.
Ze vinden het ontzettend kinderachtig en dom van zichzelf
dat ze ergens angst voor hebben en schamen zich hier vaak voor. Bang voor de reactie en onbegrip van andere mensen.

Er worden vaak heel wat uitvluchten bedacht om niet door de mand te vallen.

Angst, wat is dat eigenlijk?


Als er mensen met angst(en) in mijn praktijk komen leg ik eerst uit wat een angst is. En als zij dan ook weten hoe het werkt in hun hoofd, begrijpen zij precies wat er met hen gebeurd. En dat geeft al gelijk verlichting ;-)

Iedereen heeft namelijk een eigen manier van informatie verwerken en opslaan. Dit doe je al op hele jonge leeftijd en niemand heeft je ooit verteld hoe je dat moet doen. Je doet dit onbewust en op je eigen manier. Dit is je interne strategie van informatieverwerking. Soms blijkt de strategie niet goed voor je te werken. En dan kunnen er problemen ontstaan.

Een angst is eigenlijk niets anders dan informatie die groot en negatief is opgeslagen in je lange termijn geheugen.
En die angst, jouw gevoel en beleving, komt naar boven bij de herinnering aan een nare gebeurtenis uit je verleden.
Je blijft erover piekeren en het kan je helemaal verlammen.
Je bedenkt misschien ook nog van alles wat in de toekomst zou kunnen gebeuren. En dat versterkt weer de angst.

Informatie anders opslaan

Veel mensen weten niet dat je de negatieve lading van de informatie, de gebeurtenis,  af kunt halen en de informatie daarna weer neutraal of positief kunt opslaan. De feiten van wat er gebeurd is blijven natuurlijk onveranderd.  Maar door je strategie van informatieverwerking te veranderen kan je zonder dat er sprake is van herbeleving een neutrale beleving bij de situatie krijgen en verdwijnen de klachten, of worden (sterk) verminderd.

Enkelvoudige angsten zoals tandartsangst, dierenangst, bruggenangst, vliegangst, hoogtevrees, watervrees, autorijden,
angst voor bloed, injecties, roltrap, lift, onweer, angst voor dromen of enge plaatjes in je hoofd enz. zijn vaak al in 1 sessie op te lossen. En voor de inhoud van je angst hoef je je niet te schamen; ik leer je hoe je dit zelf kunt toepassen dus de inhoud hoef je niet perse te delen voor een goed resultaat.

angststoornis 

Een angststoornis vraagt wat meer tijd. Er kunnen verschillende oorzaken zijn wat een bepaalde angst oproept en die oorzaak willen we eerst duidelijk krijgen. En dan haal jij zelf stapje voor stapje de negatieve lading eraf. Er wordt echt opgeruimd, vertellen de mensen vaak. Herbeleving is niet aan de orde omdat je gelijk de negatieve lading eraf haalt.

Aanleg en erfelijkheid kunnen een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen angstklachten in bepaalde families meer voorkomen dan in andere families, eenvoudigweg omdat het in de genen zit.
Als de negatieve lading van de informatie is verwijderd, is dit ook blijvend weg.
Mensen met een erfelijke aanleg kunnen wel weer ergens een angst voor ontwikkelen;  Hoe fijn is het dan, als je weet hoe je dit zelf kunt oplossen. Als je dat eenmaal hebt ervaren wordt het steeds makkelijker om de angsten los te laten.

 

 

Wil je hier meer over weten of heb je andere vragen? Stuur mij dan even een geheel vrijblijvend  berichtje en ik neem contact met je op om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Ik help je graag!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.